User Avatar Image

Episode 3 won't launch

posted by Simsalabing on - last edited - Viewed by 361 users

As the title says.

First of all - I HAVE managed to play through all of episodes 1-5 on a first playthrough without any issues. The problem mentioned here appeared during my 2nd playthrough, where the only difference is that New Game-slot 3 was chosen as opposed to 1, and some decisions have been different.

Now, I have tried changing all in-game preferences - decreasing and increasing resolution, turning on and off shadows/anti-aliasing, et cetera. Nothing seems to have any effect on what happens.

What happens?

I finished episode 2, see the crazy lady talk about how Clem is safe as long as the bandits are at the farm, see the credits roll out, and RIGHT at the end of the credits, the screen goes blue for 1-2 seconds, and I'm back at the main menu. I try to start episode 3, and all I hear is the crickets (presumably from the end of the gameplay-segment of episode 2) and see a black screen, with an arrow I can move around. Nothing happens, even though I wait for an hour. I quit the game, screen goes blue for 1-2 seconds, I'm back at the main menu. I quit the game to ensure it saves the progress, but when clicking 'Exit the game' the screen goes all blue on me again for 1 second, I'm out in the steam client, and nothing is saved to the steam cloud. I go back into the game and have to replay the last segment of episode 2 again. Same thing happens if I exit the game as soon as I have completed episode 2 without attempting to start episode 3. Always the same; blue screen fades in and then out to black, steam client doesn't recognise that I have made any progress, and when I start the game again I have to replay the last segment of episode 2.

So, there are 2 problems: I can't start episode 3, and I can't save my progress.

Any ideas here? I might have to ask for a refund if this continues.

22 Comments - Linear Discussion: Classic Style
  • User Avatar Image
    DjNDB Moderator

    @Simsalabing said: /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/The Walking Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/default/prefs.prop
    /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/The Walking Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/WalkingDead102/prefs.prop
    /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/The Walking Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/WalkingDead103/prefs.prop
    /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/The Walking Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/WalkingDead105/prefs.prop
    /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Telltale Games/TheWalkingDead/prefs.prop



    @Simsalabing said: Assuming I have the same problem as the user above, I tried your advice given in the post I reply to here. When I attempt to move the save files to the desktop for safekeeping though, nothing happens - nothing is moved?

    Your case is different. The solution above was tailored to the specific result of the user before.

    You on the other hand have prefs.prop files all over the place. That makes it way more complicated.


    We have to find out which of the prefs.prop files is the correct one.
    First of all, they must not remain in the TheWalkingDead.app as they are.
    The best way of dealing with it, is renaming them, so the game doesn't find them. That 'll be less confusing than moving them to multiple places.

    Here's a command line that renames all prefs.prop in TheWalkingDead.app to prefs.prop.old:

    find ~/Library/Application\ Support/Steam/SteamApps/common/The\ Walking\ Dead/TheWalkingDead.app/ -regex .*prefs.prop.* -exec mv {} {}.old \;

    This new command line i just developed lists prefs.prop files, their size and their date. That should help us decide which one to work with:

    find ~ -regex .*prefs.prop.* -exec ls -lah {} \; |pbcopy

    Again this will copy the result to the clipboard automatically. Please paste it into a reply.
    Then I'll tell you what you can try to most likely succeed.

  • This is what happens when I enter the first text into Terminal;


    find: /Users/stefanmoredal/Library/Application: No such file or directory
    find: Support/Steam/SteamApps/common/The: No such file or directory
    find: Walking: No such file or directory
    find: Dead/TheWalkingDead.app/: No such file or directory
    Stefans-MacBook-Pro:~ stefanmoredal$

    I checked the directories and all said folders and files exists? That's strange.

  • User Avatar Image
    DjNDB Moderator

    @Simsalabing said: This is what happens when I enter the first text into Terminal;


    find: /Users/stefanmoredal/Library/Application: No such file or directory
    find: Support/Steam/SteamApps/common/The: No such file or directory
    find: Walking: No such file or directory
    find: Dead/TheWalkingDead.app/: No such file or directory
    Stefans-MacBook-Pro:~ stefanmoredal$

    I checked the directories and all said folders and files exists? That's strange.



    It's an issue with spaces in the folder names. I'm looking into it right now.
    EDIT: Fixed. Please try again with the updated command line.

  • -rw-r--r-- 1 stefanmoredal staff 60K Feb 7 13:29 /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/The Walking Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/WalkingDead102/prefs.prop.old.old.old
    -rw-r--r-- 1 stefanmoredal staff 39K Feb 5 14:30 /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/The Walking Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/WalkingDead103/prefs.prop.old.old.old
    -rw-r--r-- 1 stefanmoredal staff 49K Jan 19 13:44 /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Steam/SteamApps/common/The Walking Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/WalkingDead105/prefs.prop.old.old.old
    -rw-r--r-- 1 stefanmoredal staff 52K Feb 7 13:29 /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Telltale Games/TheWalkingDead/prefs.prop
    -rw-r--r-- 1 stefanmoredal staff 53K Jan 29 00:01 /Users/stefanmoredal/Library/Application Support/Telltale Games/TheWalkingDead/prefs.prop.orig

  • DjNDB: There it is. I only got input back from the terminal after entering the second command, nothing seemed to happen after the first - although it probably may have without any input signifying it.

    BTW: Thank you so much for you excellent help so far.

  • User Avatar Image
    DjNDB Moderator

    @Simsalabing said: DjNDB: There it is. I only got input back from the terminal after entering the second command, nothing seemed to happen after the first - although it probably may have without any input signifying it.

    BTW: Thank you so much for you excellent help so far.



    Oh, i should have mentioned that. The first one doesn't output anything unless something goes wrong.
    I can tell by the file names that you ran it 3 times, but that's no problem.

    Okay, i have identified the latest and biggest prefs.prop
    try this. No output should show up.

    mv /Users/stefanmoredal/Library/Application\ Support/Telltale\ Games/TheWalkingDead/prefs.prop /Users/stefanmoredal/Library/Application\ Support/Telltale\ Games/TheWalkingDead/prefs.prop.sg

    mv /Users/stefanmoredal/Library/Application\ Support/Steam/SteamApps/common/The\ Walking\ Dead/TheWalkingDead.app/Contents/Resources/Pack/WalkingDead102/prefs.prop.old.old.old /Users/stefanmoredal/Library/Application\ Support/Telltale\ Games/TheWalkingDead/prefs.prop


    Then run the game and test if it works.

  • I just ran the game, and it works! I could start the game (still just episode 2 though; if episode 3 will work remains to be seen) and it also saved when I exited the game into Steam.

    The save game file that I used before is not the same though; I'm set back, earlier in the game, but not too far, just an episode.

    Anything one can do to ensure it won't happen again?

  • User Avatar Image
    DjNDB Moderator

    I am glad it worked. I don't know why it happened in the first place. There's something about some systems that triggers it, but i have not found it yet.
    So sadly i don't know how to really prevent it from happening.

    You can monitor it though.

    Please run
    find ~/Library/Application\ Support/Steam/SteamApps/common/The\ Walking\ Dead/TheWalkingDead.app/ -regex .*prefs.prop -exec ls -lah {} \;

    Right now it should not show anything.

    You can run it after each playing session you finish if you want to be sure, but you shouldn't need to.
    If there are new unwanted prefs.prop files in your steam folder, you will see them printed into the terminal. If that's the case, please post the output here. That way we could see when it happened, and possibly draw conclusions.
    Also we can fix it again before anything worse happens.

  • I will run it after each session to be sure. I'll let you know if there are any problems in the future, here in this thread.

    To conclude, this was 1st class support. I'm rating you 10/10, just like the game. ;) You should be paid by Telltale for sure.

    Thanks agan mate.

  • User Avatar Image
    DjNDB Moderator

    I am glad i could help, and hope you don't run into any more issues.

Add Comment